Cum a devenit OUG 114 motiv de scumpire a abonamentelor și piedică pentru 5G

de: Teodora Tudosie
08 05. 2019

Ordonanța 114 conține un număr semnificativ de măsuri fiscale și vine cu taxe mai mari și pentru furnizorii de servicii de telecomunicații din România.

În cadrul 2019 IT&C Summit, organizat de Newsweek, s-a discutat despre efectele noii legi asupra serviciilor oferite de societățile din domeniul telecom.

Potrivit fostei legi, tariful de monitorizare nu putea depăși 0,4% din cifra de afaceri realizată în anul anterior de către compania de telecomunicații. După adoptarea OUG 114, taxa a crescut la 3% din cifra de afaceri a companiei.

Acest lucru are mai multe efecte negative atât pentru furnizorii de astfel de servicii, cât și pentru utilizatori. Aceștia vor trebui, implicit, să plătească și ei mai mult pentru abonamente.

„Taxa a provocat o bulversare pe piață”, susține Nicolae Oacă, consultant în domeniul telecomunicațiilor. După ce ordonanța a intrat în vigoare, mai toți operatorii au mărit, pe rând, prețurile abonamentelor. Este vorba de Digi | RCS-RDS, UPC, dar și de Telekom, Vodafone și Orange.

Explicația ar fi una simplă, potrivit lui Nicolae Oacă. „Politicienii nu se pricep la telecomunicații”, a explicat acesta, parafranzând-ul pe Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații. Consultantul în domeniul telecomunicațiilor blamează OUG 114. Menționează că tariful se calculează, în mod obișnuit, în funcție de numărul de locuitori. Trebuie să se țină cont, în același timp, și de PIB-ul țării respective.

Pe lângă scumpirea abonamentelor oferite de companiile telecom, OUG 114 are implicații și asupra implementării tehnologiei 5G în România. Dacă legea va rămâne neschimbată, operatorii pur și simplu nu vor participa la licitație. Totul din cauza costurilor, a mai adăugat Nicolae Oacă.

Cine nu mai e de acord cu ordonanța de urgență

Nici ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, nu a fost de acord cu prevederile OUG 114 în ceea ce privește sectorul telecomunicațiilor. Nu a avizat ordonanța și a trimis în scris anumite observații către sectorul politic, declară Eduard Lucian Lovin, vicepreședinte ANCOM.

De asemenea, ordonanța contravine și unei directive europene, susține Tiberiu Gîndu, director executiv ANSIP, Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România. Nu pot fi permise decât taxe de monitorizare care să asigure buna funcționare și nimic mai mult.

O altă problemă a ordonanței ar fi și lipsa unui studiu de impact prealabil, menționează Melania Amuza, avocat specializat în domeniul energiei. Aceasta susține că autoritățile nu s-au consultat suficient cu specialiștii din domeniu înaintea adoptării OUG 114. Suprataxarea ar fi, de asemenea, și o modalitate de a mai aduce niște bani la bugetul statului.